Det är semestertider på intåg och det märks. Inspirationen till att laga vardagsmat är sådär, och jag tänker mest på viktiga saker som midsommarmat, snaps och det där knäckebrödet med fläder och rödbetor som jag ska baka i veckan. Nåväl, en baklängesmatsedel har vi fått ihop i alla fall för äta bör man och allt det där…

I måndags började vi veckan på ett storartat sätt. Eller ja, middagen var inte så extravagant (jordnöts- och morotsbiffar med hommous och sallad) men till efterrätt bjöd våra vänner på en flaska Pol Roger Winston Churchill av diverse storslagna anledningar. Älsk på det.

I tisdags hade vi MBT, en efterlängtad sådan för min del eftersom jag inte har kunnat vara med de senaste gångerna. Temat var sommar och mitt bidrag var en kavring med färskost (gjord på yoghurt) som jag spetsat med citronzest. De andra hade med sig allt från blomkålssallad med tahini, tunnbrödsrullar, melon- och fetaostsallad och quinoasallad med jordgubbar till rabarberkaka, flädersaft och madeleines.

I onsdags hade jag sommar-AW med jobbet och vi hade knytis! Jag hade med mig gazpacho som toppades med finhackad gurka, brödkrutonger och tärnad paprika. De andra hade med sig allt från ostar och charkuterier till bön- och tomatsallad och citronyoghurtsås. Till efterrätt åt vi Jasminas chokladkaka.

I torsdags var jag hemma sent så jag köpte med mig mat hem från Wrapped. Till Calle blev det en burrito med högrev och till mig blev det en “naked” burrito vilket är ett snyggare sätt att beskriva en sallad med rostade grönsaker, bönor, guacamole, picklad rödkål och salsa.

I fredags festade vi till det med ugnsrostad blomkål med citronzest och kaprisnypotatis och ett galet gott smör med vitlök och citron. Till efterrätt åt vi jordgubbar med grädde och socker.

I lördags var vi på bröllop på Klädesholmen och trots kalla vindar från havet var det en fantastiskt fin dag. Vi åt bröllopsmiddag på Salt & Sill och blev bjudna på ljuvligt god mat! Till förrätt åt vi svartrotspuré med någon rostad purjolökshistoria (så gott att jag kunnat tänka mig att äta enbart det resten av livet), till varmrätt var det rostad blomkål (oxfilé till de andra) med potatiskaka och primörer och till efterrätt åt vi mjölkglass med dulce de leche och myntamarinerade jordgubbar.

Idag är det söndag och vi har ätit pizza. Men alltså, hör och häpna – jag har gjort en pytteliten förändring i min annars så strikta pizzaritual, för när vi var och storhandlade tidigare idag ramlade jag över en bluecheese-dressing (!!!) så den fick toppa pizzan tillsammans med de sedvanliga grönsakerna. Ojojoj,alltså. Ett litet steg för mänskligheten osv, osv.