I onsdags hade vi MBT med tema sommar och mitt bidrag var en kavring med fänkålsfrön och kummin. Kavring är ju ett måste på midsommarlunchen hos oss och det här året är inget undantag. Förutom kavring har jag tänkt att jag ska baka ett fläder- och rödbetsknäcke, och så ska vi såklart frossa i andra nödvändigheter som nypotatis, gräddfil och gräslök. Och västerbottenpaj av något slag!

Receptet hittade jag hos Pain de Martin och det här brödet är helt otroligt gott – och dessutom väldigt enkelt att röra ihop.

Midsommarkavring

1 bröd

(skållning)

100 g rågmjöl

250 g kokhett vatten

1 tsk fänkålsfrö

1 tsk kummin

Stöt kryddorna i en mortel, och rör sedan ihop med det heta vattnet och mjölet. Täck bunken med ett lock och låt stå tills det svalnat.

(degen)
skållningen
100–125 g vatten
5 g jäst
100–150 g brödsirap (beroende på hur sött man vill ha det)
400 g rågsikt
10 g salt

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Degen är kladdig och trög men den behöver bara blandas och alltså inte knådas! Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur tills den på ett ungefär dubblat sin storlek. Det tar 6-8 timmar.

Tryck ihop degen med en blöt hand och skrapa ned den i en smörad och mjölad brödform. Låt jäsa tills den dubblat sin storlek i formen. Det tar ungefär 2 timmar. (Sätt ugnen på 250 grader i god tid!)

Sätt in brödet i ugnen. Efter en kvart sänker du värmen till 200 grader och låter brödet stå ytterligare 20-25 minuter. De sista 10 minuterna är det fint att vända brödet ur formen så att det blir ännu mer skorpa på det. Vira in i en handduk och låt vila innan du skär i det, gärna över natten.