På sommaren äter jag gärna kall mat till lunch. Helst ska det gå snabbt att göra och vara enkelt att ta med för de gånger vi äter lunch på båten. För er som behöver inspiration har jag gjort en liten men ack så bra lista på det som vi brukar äta till lunch under sommarmånaderna. Vad har ni för favoriter? Sitter ni kanske inne på några recept som jag måste prova? Fyll gärna på med tips i kommentarsfältet! Tack!

Bruschetta. Bästa sommarmaten någonsin? Ja, kanske. Vi har alltid mozzarella i kylen och har vi tur kan vi plocka tomater och basilika från trädgården. Tärna det och blanda med finhackad lök, några droppar olivolja och flingsalt och nymald svartpeppar. Brödet brukar vi gnida in med vitlök och rosta i ugnen så att det blir alldeles knaprigt.

Gazpacho. Godaste tomatsoppan äter man kall, och ännu bättre blir den om den får stå över natten så gör den kvällen innan. Gazpacho är ju godast de allra varmaste sommardagarna, då lägger vi ofta isbitar i soppan och äter den med en bit bröd till.

Pasta med bland annat mozzarella, tomater, basilika och mynta var förra sommarens långkörare. Vet inte hur många gånger vi åt det här, men jag kan äta det lika många gånger till utan problem!

Nåja, kanske inte direkt någon lunch på det sättet men jag har alltid en bringare iste på lut i kylen. Inte bara hemma och på landet utan även på jobbet. Jag använder just nu alltid Liptons peach/mango-te. Brygg på kvällen, låt svalna och ställ i kylen så är det klart till morgonen.

Wraps, alltså. Perfekt utflyktsmat! Ta ett bröd, fyll, rulla ihop och lägg i folie. Klart! Vi brukar göra en variant med libabröd (en tortilla funkar också bra) som vi fyller med jordnötspesto, mozzarella och grönsaker. Vi grundar ofta med cream cheese så blir wrapen inte så torr.

Panzanella, för vad kan bli fel med tomater, brödkrutonger, kapris och lök? När jag rostar brödet brukar jag ibland strö över fänkålsfrön, prova det! Och har du bråttom kan du skippa den picklade rödlöken och bara blanda i tunt skivad rödlök istället, blir lika gott.

När vi ändå är inne i salladssvängen – tabbouleh. Vi gör en variant med kronärtskocka i, och så ska det såklart vara massor med persilja och tomater och lite mindre bulgur. Och mycket citron!