Jag är alltid på jakt efter goda tillbehör till och den här fänkålsgratängen är det senaste tillskottet i måste-laga-snart-igen-pärmen. Fänkål har börjat segla upp som min nya favoritgrönsak (och vill du prova ett annat fint recept med fänkål kan jag rekommendera den här varianten med fänkål i tomatsås som man toppar med gremolata).

Men hörni, i den här gratängen ska det vara en ost med lite untz i. Ingen riven hushållsost här inte, med andra ord.

Fänkålsgratäng med lagrad ost

2 portioner + matlåda

4 fänkålsstånd (eller 3 mindre)

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

2 msk olivolja

1 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

1 msk finhackad timjan

salt, nymald svartpeppar

50 g lagrad prästost

50 g parmesanost

Värm ugnen till 225 grader. Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken som sitter längst ner. Skiva fänkålen grovt. Skala lök och vitlök. Dela löken på mitten, skiva tunt och finhacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna med smör och olja, stek fänkål, lök och vitlök en stund tills grönsakerna fått färg och mjuknat något. Tillsätt vinet och låt det få ett uppkok. Häll i grädde och krydda med timjan, salt och peppar. Häll upp grönsakerna i en smord ugnsform. Riv osten och toppa gratängen med den. Grädda gratängen i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills osten smält och fått fin färg. Låt svalna något innan servering.