Att äta en matig sallad tillsammans med någon god vegetarisk biff är typ den bästa middagen jag vet på sommarhalvåret. Den här sellerisalladen signerad Ottolenghi tänker jag göra om och om och om och om och om och om och om och om och om och om och om och om…

…och om och om och om igen i sommar. OBS ej en överdrift. Den är precis så god. Lovar. Looooovar.

Sellerisallad med feta & löskokt ägg

4 portioner

400 g selleristjälkar, tunt skivade på snedden

200 g gröna paprikor, tunt skivade

150 g gul lök, tunt skivad

1 tsk strösocker

4 citroner

20 g selleriblad

15 g persiljeblad

4 msk kapris

2 gröna chilifrukter, urkärnade och tunt skivade

2 msk olivolja

4 ägg

200 g fetaost i 2 cm stora bitar

salt, nymald svartpeppar

Lägg selleri, paprika och lök i en skål, strö över socker och 0,5 tsk salt och blanda väl. Låt stå i 30 minuter så att grönsakerna mjuknar och släpper ifrån sig lite safter (som sedan ska användas i dessingen). Skär av ovan och nederdelen på citronerna med en vass kniv. Skåra citronskalet uppifrån och ner och ta bort skalet och de vita hinnorna. Håll citronerna över en liten skål och filea dem genom att skära genom hinnorna. Tillsätt citronklyftorna till de uppmjukade grönsakerna tillsammans med selleriblad, persilja, koriander, kapris, chili, olivolja och lite svartpeppar. Blanda lite lätt. Strax före servering sänker du försiktigt ner äggen på en sked i en kastrull med kokande vatten och låter dem sjuda i 6 minuter. Skölj äggen under kallt vatten tills de är tillräckligt svala för att hantera, men de ska helst vara varma inuti. Skala försiktigt för äggulorna är rinniga! Fördela salladen på tallrikar, klicka över fetaost, lägg ett löskokt ägg på varje tallrik och dela det försiktigt. Droppa över olivolja och dra på lite nymald svartpeppar precis innan servering.