I Tommy Myllymäkis kokbok Grönsaker: Tillbehör och Garnityr såg jag för ett tag sedan ett recept på fyllda rullar av rotselleri. Genialt! Jag kom inte alls ihåg vad han hade i de där rullarna men själva idén med rotsellerin kopierade jag rakt av och hittade på en alldeles egen variant som vi åt när vi var i Malmö senast. Jag fyllde dem med bland annat helt bovete, svamp och morötter men man kan ju blanda ihop det mesta, tänker jag.

Det är inte helt lätt att skiva rotselleri tunt så mina rullar blev inte direkt de, eh, finaste cannelonirullarna som världen har skådat.

Canneloni på rotselleri

2 portioner + matlåda

1 hel rotselleri

1 gul lök, finhackad

1 morot, fint tärnad

10 champinoner, tärnade

1 burk kronärtskockor, avrunna och tärnade

1,5 dl helt bovete

4 dl vatten + salt

salt, nymald svartpeppar

smör att steka i

parmesan, riven

Sätt ugnen på 175°. Skiva rotsellerin tunt och lägg ner skivorna i sjudande vatten i någon minut tills de är mjuka och går att rulla utan att de bryts av. Lägg åt sidan. Koka bovetet enligt anvisningarna på paketet och stek under tiden löken, moroten, och svampen tills bitarna är mjuka. Blanda grönsakerna med bovetet och de tärnade kronärtskockorna och rör ihop. Smaka av med salt och peppar. Fyll rotselleriskivorna med fyllning och rulla försiktigt ihop. Lägg i en smord ugnsform och toppa med parmesan. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter tills osten har fått färg. Servera med potatis och en god sås.