Den här dagen, alltså. Ridå. Vi drar ett streck över den här tisdagen och pratar valnötsbullar istället. I helgen var vi ju på landet men eftersom det var 5 (!) grader och regn i lördags bestämde vi oss för att skippa trädgårdsarbetet och baka bullar istället. Den här varianten med valnötter och lönnsrap, alltså. Ja, vad ska jag säga? Helt SJUKT goda.

Kommer ni förbi landet i sommar är det alltså stor chans att ni får smaka på de här för efter lördagens bak är frysen full. Receptet på de här godbitarna hittade Bibbi i Allt om Mat.

Valnötsbullar med lönnsirap

40 bullar

50 g jäst

5 dl mjölk

1 dl strösocker

2 tsk stötta kardemummakärnor

0,5 tsk salt

150 g smör, rumsvarmt

840 g vetemjöl

125 g smör, rumsvarmt

150 g valnötter

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

75 g valnötter, grovhackade

1,5 dl lönnsirap

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Tillsätt smöret och arbeta in lite mjöl i taget och spara ungefär 0,5 dl till utbaket. Arbeta degen i 5-10 minuter och låt sedan jäsa i 30 minuter. Mixa valnötterna med smör, socker och vaniljsocker och ställ åt sidan sålänge. Dela degen i två bitar. Kavla ut en bit i taget och bred hälften av fyllningen över hela ytan. Vik ihop degen på längden och skär ca 20 längder som var och en är 2 cm breda. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till knutar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och gör samma sak med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter och sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grovt hackade valnötter. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta ut valnötsbullarna och pensla direkt med lönnsirap. Låt svalna på galler.