Förra helgen skulle vi grilla vegetariska hamburgare och som alltid när jag provar nya burgarrecept blir jag hypernervös. Varför då? Jo, för att vegetariska burgare har en viss tendens till att falla isär alternativt fastna på grillen. När jag hade gjort smeten och följt receptet till punkt och pricka hade jag en röra som inte alls ville hålla samman så jag tillsatte två ägg och så löste sig det problemet.

Gällande grillningen så stoppade vi in biffarna i ett halster och det gick helt ok bortsett från att de fastnade lite. Nästa gång ska jag pensla biffarna med olja innan vi lägger dem på grillen.

Tofuburgare med kikärter

4 portioner

200 g kikärtor

130 g naturell tofu

2 vitlöksklyftor, rivna

3/4 dl havregryn

2 ägg

1 msk pressad citron

1 msk chiafrön + 1,5 msk vatten

3 msk mandelmjöl

salt, nymald svartpeppar

valfria kryddor – vi använde chiliflakes, paprika och grillkrydda

Rör ihop chiafrön och vatten och ställ åt sidan för att tjocka i 5 minuter. Mixa ihop nästan alla kikärter (spara typ 1 dl) med tofu och vitlök till en någorlunda jämn smet. Mixa inte för mycket, det är gott med lite bitar i! Tillsätt havregryn, ägg, citronsaft, mandelmjöl, chiafrön och resten av kikärtorna. Blanda ordentligt. Krydda med vad du vill och forma till fyra burgare (eller fler, vi valde att göra lite mindre burgare). Ställ i kylen och låt vila i minst en halvtimme – gärna längre. Grilla sedan några minuter på var sida tills de fått fin yta. Servera med klassiska tillbehör.