Vi firar långhelg på landet och vädret kunde knappt ha varit bättre. Solsken, vindstilla (!) och precis sådär lagom varmt att man kan gå barfota i gräset. Vi har såklart grillat två kvällar i rad och kommer högst troligt att göra det ikväll också. Får väl se vad vi kan hitta på för något.

Igår åt vi vit sparris till förrätt, och vit sparris är något jag har lärt mig att älska på äldre dar. Med någon sås och lite sallad är det perfekt till lunch (för det har jag tänkt göra idag) men igår åt vi den till förrätt med en citronhollandaise. Receptet hittade jag i Ica Kuriren.

Vit sparris med citronhollandaise

4 portioner som förrätt

Vit sparris, 600 g

200 g osaltat smör

2 äggulor

1 msk pressad citron + 1 msk vatten

2 tsk rivet citronskal

salt, nymald svartpeppar

fint hackad gräslök

Känn efter var den träiga delen av sparrisen slutar och bryt bort den. Skala från knoppen och nedåt. Lägg dem i rikligt med kokande vatten med salt och låt koka i 8-10 minuter tills sparrisen är mjuk. Lyft upp med en hålslev och lägg på en ren kökshandduk.

Smält smöret på låg värme så att en bottensats bildas. Lägg äggulor, citronsaft och vatten i en rostfri kastrull. Ställ den på en medelvarm platta och vispa tills det är en krämig konsistens. (Se upp så att smeten inte blir grynig, då har den blivit för varm!) Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt det smäla smöret, lite i taget under ständigt vispande. Ta inte med bottensatsen! Rör i det rivna citronskalet och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Lägg sparrisen på en tallrik, ringla över sås och toppa med gräslök.