Det var längesedan jag delade ett Ottolenghirecept på bloggen och just den här potatisvindaloon har jag tänk skriva om i en evighet. Vi lagade den här en gång när vi var i Stockholm och hälsade på Johan och Johannah men gjorde så mycket annan Ottolenghimat den helgen att det här receptet hamnade lite i skymundan.

Ingredienslistan är – i sann Ottolenghi-anda – lång men det är det värt. Den här vindaloon smakar massor!

Potatisvindaloo
6 portioner + matlåda

8 kardemummakärnor
1 msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
0,5 msk kryddnejlikor
1 krm malen gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen kanel
2 msk matolja
12 (!) schalottenlökar, hackade
0,5 tsk bruna senapsfrön
0,5 tsk bockhornsklöverfrön
25 curryblad
2 msk färsk, hackad ingefära
1 röd chili, finhackad
3 tomater, skalade och grovhackade
0,5 dl äppelcidervinäger
4 dl vatten
1 msk strösocker
400 g fast potatis, skalad och skuren i 2 cm stora tärningar
2 röda paprikor, skurna i 2 cm stora tärninar
salt
färsk mynta eller koriander till servering

Börja med att göra kryddblandningen. Torrosta kardemummakärnor och spiskummin- och korianderfrön i en stekpanna tills de börjar poppa. Häll över i en mortel och tillsätt kryddnejlikor. Stöt till ett fint pulver och ta bort kapslarna från kardemummakärnorna. Blanda ner gurkmeja, paprikapulver och kanel och ställ åt sidan.

Hetta upp olja i en stor gryta. Lägg i schalottenlök, senapsfrön och bockhornsklöverfrön och stek på medelvärme i ungefär 8-10 miuter tills löken börjar bli brun. Rör ner kryddblandningen, curryblad, ingefära och chili och stek i ytterligare tre minuter. Häll i tomater, vinäger, vatten, socker och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda under lock i 20 minuter.

Tillsätt potatis och paprika och låt sjuda i ytterligaren 20 minuter innan du lägger i sötpotatisen. Se till att alla grönsaker täcks av såsen och tillsätt mer vatten om det behövs. Fortsätt sjuda under lock i ungefär 40 minuter till tills potatisen är mjuk.

Ta av locket och koka i 10 minuter till, tills såsen har reducerat och tjocknat. Servera vindaloon med ris och en klick yoghurt.