Jag ska alldeles strax lägga mig raklång i soffan och kolla på ett (eller tre…) avsnitt av Murphy Brown och dricka en kopp te men först tänkte jag ge er receptet på den här linssalladen som vi åt för ett tag sedan. God, mättande och utmärkt som kylskåpsrens.

Receptet hittade jag i GP men jag har plockat bort lite (jordnötter) och lagt till lite (picklad lök) men det blev ack så gott ändå.

Linssallad med rostade rotfrukter

2 portioner + matlåda

1 kg blandade rotfrukter, skurna i klyftor

3 hela vitlöksklyftor

olivolja, havssalt och nymald svartpeppar

250 g belugalinser

5 dl grönsaksbuljong, kanske lite mer

1 dl vitt vin

2 lagerblad

50 g rucola

1 liten rödlök, tunt skivad och picklad

150 g fetaost

1 citron

Skala rotfrukterna och skär i klyftor. Häll upp dem i en bunke tillsammans med vitlöksklyftorna, ringla över olivolja och strö på salt och peppar och blanda ordentligt. Häll ut allt på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader, ungefär 35-45 minuter tills grönsakerna blivit mjuka och fått färg. Rör om lite då och då. Koka under tiden linserna i buljong, vin och lagerblad. Låt sjuda i ungefär 25-30 minuter och häll sedan av överbliven vätska. Häll upp linserna på ett fat, blanda med rotfrukterna, rucola och fetaost. Pressa över citronsaft och ringla över extra olivolja. Lägg på den picklade löken och servera direkt.