Den här pajen är right up my alley eftersom den innehåller både kronärtskocka och västerbottensost. Blir inte så mycket bättre än så. Som med alla andra pajer är den nästan ännu godare dagen efter så har du lite framförhållning kan du göra den dagen innan.

Receptet hittade Calles mamma Bibbi i GP:s bilaga Två Dagar men i sedvanlig ordning har jag ändrat lite. Intet nytt under solen osv…

Paj med spenat och kronärtskocka
8 bitar

4 dl koka, kall quinoa
3 dl siktat dinkelmjöl, kanske lite mer
25 g smör, rumsvarmt
1 ägg
en gnutta salt
1 purjolök
2 msk olivolja
200 g bladspenat
5 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar
1 finhackad vitlöksklyfta
75 g lagrad ost – vi använde västerbotten
1 burk kronärtskockshjärtan

Sätt ugnen på 225°. Koka quinoan och låt svalna. Blanda sedan med mjöl, smör, ägg och salt till en deg. Tryck ut i en smord pajform och förgrädda pajskalet i ungefär 10-15 minuter tills det har fått färg. Snitta purjolöken och skölj den noga i kallt vatten. Skiva tunt. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken tills den har blivit mjuk. Tillsätt spenaten och låt allt bli varmt och dra sedan bort pannan från värmen. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop med grädde och mjölk. Smaka av med vitlök, salt och nymald svartpeppar. Riv osten grovt. Lägg purjo- och spenatblandningen i pajskalet, häll över äggstanningen och toppa med kronärtskockor (jag delade mina på hälften) och slutligen den rivna osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter tills äggstanningen stelnat och osten har fått fin färg. Låt stå en stund innan servering.