Den här helgen är vi på landet och ikväll ska vi äta hamburguare – köttvarianten till de andra och svarta-bön-varianten till mig. Till burgarna ska vi ha hemmabakade briochebröd, majonnäs, shoestring fries och en kall öl. Längtar redan efter middagen.

För några helger sedan var vi också på landet och till middag åt vi den här übergoda fänkålen med tomat och gremolata vars recept jag hittade i Anna och Fanny Bergströms fina kokbok Kärlek, oliver och timjan. Till den här ljuvliga lilla rätten hade vi favoritbiffarna med morötter och jordnötter.
Fänkål med tomat & gremolata
2 portioner
4 små fänkålsstånd
2 grovhackade gula lökar
1 msk olivolja
1 msk smör
1 burk hela tomater
1 dl vitt vin
1 tsk salt
1 tsk socker
nymald svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad bladpersilja
1 citron, skalet
1 pressad vitlöksklyfta

Skölj fänkålen och skär den i stora klyftor på längden. Ställ åt sidan. Fräs den hackade löken i smör och olja i en stekpanna, häll över den i en rymlig gryta eller kastrull och tillsätt tomaterna. Klipp tomaterna i lite mindre bitar med hjälp av en sax. Tillsätt vin och kryddor och smula ner buljongtärningen. Koka upp och låt koka under lock i ungefär tio minuter. Rör om och lägg i fänkålsskivorna och koka ytterligare 15-20 minuter, de sista fem minuterna utan lock. Blanda hackad persilja, citronskal och pressad vitlök. Servera med vegetariska biffar.