Om man bortser från att det snöade och att Skåne var täckt i ett tjockt, grått lager slask var det riktigt fint att vara hemma-hemma i helgen och få äta pappas rågkakor till frukost. Och mammas semlor till fika – för övrigt de enda semlorna värda att äta, enligt mig. Små bullar med lite mandelmassa och sådär lagom med grädde. Yum-O.

Men de här rågkakorna, alltså, de måste ni göra. Ät varma med ett tjockt lager smör och ett glas riktigt kall mjölk.

Pappas rågkrosskakor

4 stycken

1 dl rågkross

1 dl kokande vatten

50 g smör

5 dl mjölk

25 g jäst

2 tsk salt

1 dl brödsirap

5 dl fint rågmjöl

ca 6 dl vetemjöl

mjölk till pensling

Sätt ugnen på 225 grader. Häll det kokande vattnet på rågkrosset och låt stå 30 minuter. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Rör ut smulad jäst med lite av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan, rågkross, salt, sirap och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Plasta in bunken och låt jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär en timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i fyra lika stora delar. Baka ut till runda kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga med en gaffel och låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen och låt sedan svalna på galler under bakduk.