Receptet på de här löjligt goda små friterade lökbollarna hittade vi i Tareq Taylors fina kokbok Helt Enkelt som Calle fick i julklapp. Kan för övrigt varmt rekommendera den där boken för den är sprängfylld med massor av fina recept som jag vill prova.

Den där raitan är ett måste att ha till för den svalkar fint mot de ganska smakrika bollara. Och skippa för guds skull inte kumminfröna!

Onion bahji med raita
4 portioner

4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda chilis
1,5 tsk salt
1 tsk torkad chili
1 tsk kumminfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk gurkmeja
2 msk rismjöl
2 dl kikärtsmjöl
olja till fritering
10-15 cm gurka
2 dl matlagningsyoghurt
0,5 dl hackad färsk mynta
0,5 citron, saften
en gnutta salt

Strimla lök, vitlök och chili fint. Salta lätt och krama in saltet ordentligt. Låt stå i några minuter så att vattnet från löken släpper. Stöt alla kryddor i en mortel och häll dem över löken. Tillsätt rismjöl och kikärtsmjöl. Knåda allt till en klibbig smet. Det ska gå att forma bollar av smeten men den får inte vara torr. Tillsätt lite vatten om det behövs! Smaka av så att saltmängden är lagom. Forma till små bollar och fritera i het olja, ca 170°, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Riv gurkan, salta lätt och krama ur vattnet. Blanda med yoghurten, myntan och citronen och smaka av med salt. Ät på direkten tillsammans med bahjin.