Det där med frukost, alltså. Just nu är jag inne i en ägg-period mitt i veckorna men på helgen, då är det fint att festa till det med huevos rancheros, pannkakor eller en god granola. Den här granolavarianten bjöd vår kompis Sara på när vi åt födelsedagsbrunch för några veckor sedan och den var himmelsk! Jag gillar ju när det är ganska stora klumpar i granolan och det har den här.

Receptet hittade hon på Mitt Kök och kommer urspungligen från Ebba och Amy von Sydows kokbok Sommar med Systrarna von Sydow.

Granola med nötter och tranbär

20 portioner

8 dl havregryn

2 dl vetekli

2 dl pumpafrön/solroskärnor

1 dl linfrön

2 dl grovhackade hasselnötter

2 dl vatten

2 tsk kanel

2 tsk nystött kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1 dl muscovadosocker

0,5 dl mörk sirap

1 dl solrosolja

1 msk honung

100 g torkade tranbär

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen försiktigt under omrörning men låt den inte koka upp – den ska bara smälta samman. Häll blandningen över det torra i bunken. Blanda ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ungefär en halvtimme och rör runt MINST tre gånger under tiden. Det bränns lätt så håll koll. Ta ut plåten och låt svalna. Häll på tranbären, rör om och förvara i lufttät burk.