Förra helgen blev vi bjudna på födelsedagsbrunch hemma hos våra vänner och Sara hade dukat upp ett brunchbord modell deluxe. O-M-G, säger jag bara. Hemmagjord granola, majsbröd, valnötsbröd, äggröra, pannkakor, smuttis och en för mig helt ny bekantskap – ugnsbakade tomater. Varför har jag inte ätit det här innan? Förstår inte alls.

Världshistoriens enklaste recept dessutom! (Är för övrigt medveten om att de flesta tomater ser för sorgliga ut vid den här årstiden så om du inte hittar några fina exemplar – se till att bokmärka det här receptet och spara till sommaren!) Receptet hittade Sara här.

Ugnsbakade tomater

4 portioner

8 tomater

0,5 dl olivolja

3 msk ströbröd

4 msk blandade örter

salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Dela tomaterna på hälften och lägg dem i en ugnsfast form. Pensla med olivolja under och ovanpå tomathalvorna, sätt in i ugnen och grädda i ungefär 5 minuter. Tag ut tomaterna, ringla över lite mer olivolja och strö över salt, peppar, kryddor och ströbröd. Grädda i ytterligare 10 minuter tills de har fått en fin, gyllenbrun färg.