Den här cheesecaken signerad Ottolenghi (ni märker kanske ett tema den här veckan…) har jag haft i bakhuvudet ända sedan någon bjöd på den på en MBT. I sedvanlig ordning har jag ändrat lite i receptet för det ska vara grädde i smeten men det tyckte inte jag behövdes.

Jag gjorde allt förutom apelsinoljan dagen före och behövde inte tänka på efterrätt alls förrän det var dags att montera ihop de små rackarna.

Cheesecake med smulor och olivolja

6 portioner

400 g cream cheese

200 g mascarpone

125 g florsocker

1 citron, finrivet skal

2 msk olivolja

60 g grahamsmjöl

30 g muscovadosocker

havssalt

50 g osaltat smör

50 g hasselnötter, grovhackade

20 g svarta sesamfrön

Vispa cream cheese, mascarpone och florsocker tills du har en fluffig smet. Lägg i en skål och ställ i kylen i ett dygn. Häll olivoljan i en panna och lägg i apelsinskalen. Värm tills det oljan börjar puttra och ställ sedan åt sidan. Värm ugnen till 170°. Blanda mjöl, socker och en nypa salt i en skål och blanda med smöret tills du har en kaksmule-liknande deg. Blanda i hasselnötterna och sesamfröna och sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 10-15 minuter, tag sedan ut och låt svalna och smula sedann åter igen degen. Lägg en klick smet på en tallrik, häll på brödsmulorna och toppa det hela med apelsinoljan.