Alltså, ärligt. Det här plättarna – signerade Yotam Ottolenghi, såklart – är helt sjukt goda. Inte bara jomenheltok-goda utan HJÄLPJAGSVIMMARVADGODA-goda. Årets första råd från eder matrepublikan – prova de här. Så snart ni bara kan.

Hittar du ingen salladslök går det lika bra med purjolök!

Gröna plättar med limesmör
2 portioner + matlåda

250 g färsk spenat, sköljd
110 g siktat dinkelmjöl
1 msk bakpulver
1 ekologiskt ägg
50 g osaltat smör
0,5 tsk salt
1 tsk mald spiskummin
1,5 dl mjölk
100 g salladslökar, fint skivade
1 grön chili, finhackad
1 äggvita
smör till stekning
100 g osaltat smör, mjukt
1 lime, skalet och saften
1 msk färsk, hackad koriander
1 krm chiliflingor

Börja med limesmöret. Lägg smöret i en skål och rör runt tills det är mjukt och krämigt. Rör ner resten av ingredienserna och ställ åt sidan. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i spenaten och låt den ligga några minuter tills den har mjuknat. Häll av i ett durkslag, låt svalna och krama sedan ur så mycket vatten som möjligt. Hacka spenaten grovt och ställ åt sidan. Vispa mjöl, bakpulver, ägg, smält smör, spiskummin, salt och mjölk i en skål och vispa tills smeten är helt slät. Tillsätt salladslök, chili, spenat och blanda med en gaffel. Vispa äggvitan hård och vänd sedan försiktigt ner i smeten. Hetta upp smör i en stekpanna och stek plättarna (ungefär 0,5 dl smet per plätt) på medelvärme i ungefär två minuter på varje sida tills de fått en gyllenbrun färg. Servera direkt med en stor klick limesmör.