Det finns en lasagne som jag älskar lite mer än alla andra och det är den här varianten med aubergine, purjolök och keso. Magnus-lasagnen brukar jag kalla den eftersom det var han som introducerade den för oss för l-ä-n-g-e-s-e-d-a-n och jag har varit fast sedan dess.

Behöver knappt säga att det här är en grym rätt att ha i matlådan dagen efter, va? Vill man festa till det lite extra är det gott att ha en kall sås till, en med crème fraiche, riven parmesan och vitlök i, till exempel. Blir supergott till!

Vegetarisk lasagne med pesto
4 portioner

1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 aubergine
2 paket krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar
en gnutta honung
500 g keso
1 dl pesto
3 dl riven ost
1 mozzarellaboll
9 lasagneplattor

Sätt ugnen på 225°. Skölj och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken och tärna auberginen. Fräs allt i olja i en stor gryta tills bitarna har blivit mjuka och rör sedan ner krossade tomater, tomatpuré och buljongtärningen. Låt  såsen koka i ungefär en kvart på låg värme. Blanda keso och pesto och varva sedan grönsakssås, lasagneplattor och kesoröran i en smord, ungssäker form. Avsluta med grönsakssås, riven ost och skivad mozzarella. Grädda i ungefär 30 minuter i nedre delen av ugnen och låt lasagnen vila ett tag innan servering.