Vi kom just hem från ett extra långt nyårsfirande i Långedrag som har varit episkt (eller eposkt som vi brukar säga…). Vi har konstaterat att nyårsafton är så 2014 – från och med nästa år firar vi nyårsdagen istället. Eller som Fredrik sa “jaja, ni kan ju komma på middag och lite bubbel kvällen innan”. Hahaha. Nyårsdagen startade med desserten som vi inte hann äta kvällen innan, fortsatte med långpromenad, pizza och Ivanhoe innan vi bäddade ner oss i sofforna och kollade på På Spåret. 

En av rätterna vi åt i torsdags var den här löjligt goda, långbakade rotsellerin som vi serverade med hasselnötter, parmesan, citronmajonnäs och löskokt ägg. Perfekt förrätt! Och just det, god fortsättning hörni!

Rotselleri med hasselnötter, parmesan, majonnäs och ägg

4 portioner

1 rotselleri

2 ägg med krämig äggula

1 dl rostade hasselnötter, grovt hackade

1 dl hyvlad parmesan

1 äggula

1 tsk dijonsenap

1 tsk citronskal

2 tsk citron, kanske lite mer

1,5 dl rapsolja

salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skrubba rotsellerin och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och baka i ugnen 2-3 timmar (beroende på storlek såklart, kolla med sticka när den är klar). Blanda äggulan med dijonsenapen, vispa och tillsätt oljan i en svag stråle och vispa, vispa, vispa tills du får en tjock majonnäs. Smaka av med citronskal, citronsaft och salt och peppar. Koka äggen (och vi gjorde såhär för att få perfekt krämig gula: lägg äggen i en kastrull med vatten, låt vattnet koka upp och sänk sedan plattan ett snäpp och låt äggen koka i 4 minuter och 30 sekunder). Skär rotsellerin i skivor och lägg på en tallrik. Toppa med ägg, hasselnötter, hyvlad parmesan och några klickar majonnäs.