Jag ser att flera av er letar recept inför nyårsmiddagen så jag tänkte att jag ju kan dela med mig av hur våra middagsplaner för det här året ser ut. De senaste åren har vi skippat trerättersmenyn pga jättetrött på klassisk nyårsmat och istället kört på allt mellan fem och åtta rätter. I år blir det fem rätter, varav en (löjligt god) dessert. Innan maten dricker vi det finare bubblet och äter snittar och i år har jag tänkt bjuda på marinerade oliver, oststänger med vallmofrön och cheddar och Hannas pimpade chips med riven comté, brynt smör och krasse.

Vi börjar med en riktig klassiker – blinier med smetana, finhackad rödlök och tång-/löjrom. Smeten ska göras minst fem timmar i förväg vilket passar perfekt för mig som helst vill förbereda så mycket som möjligt.

Som andra rätt ska vi göra en svampcarpaccio med jordärtskockschips, kaprismajonnäs, picklad rödlök och rostade hasselnötter. Receptet hittade jag i Eleonora von Essens fina kokbok Flexitarianens Kokbok. Jordärtskockschipsen gör vi idag och även majonnäsen.

Tredje rätten blir en bakad rotselleri med löskokt ägg, citronmajonnäs och vattenkrasse. Vi gjorde en liknande historia förra året fast med bakad äggula, brynt smör och hasselnötter – det receptet hittar du här. Majonnäsen förbereder vi idag och resten fixar vi imorgon.

Den fjärde rätten har vi inte bestämt riktigt ännu. Jag är väldigt sugen på pommes duchesse (spritsade potatisbakelser) men meh, vi får se.

Till efterrätt ska jag göra Ottolenghis demonterade cheesecake med mascarpone. Den toppas med en crumble på bland annat svarta sesamfrön, apelsinskal och olivolja. Kan inte nog påpeka hur gott det här är, och dessutom tänker jag förbereda allt ikväll.

Efter middagen hamnar vi antagligen i matkoma, äter chips och skålar in det nya året och lever lyckliga i resten av våra liv. (Eller så blir vi jättetrötta vid ett och går och lägger oss och äter sedan en lång frukost dagen därpå innan vi tittar på Ivanhoe.) Vi ses på andra sidan!