Äntligen, äntligen, äntligen är julmatsfrenzyn över. Jag är ju ingen stor julmatsätare överlag utan nöjer mig ofta med julmat på första advent och på julafton och såhär på annandag jul tänker jag våga vägra julmatsrester. Idag tänker jag göra burritos, en av våra nya favoriträtter som vi har ätit ett, eh, antal gånger under hösten.

Inspirationen kommer från Wrapped, ett av mina favorithak i Göteborg när det gäller snabbmat. Skippa ICKE rödkålen för den gör hela burriton.

Burritos med picklad rödkål
2 portioner + matlåda

2 portioner ris
1 lime, skalet och saften
mald koriander
0,5 kruka färsk koriander
2 paprikor, tunt skivade
3 gula lökar, tunt skivade
smör att steka i
1/4 huvud rödkål, tunt skivad
1 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 dl socker (kanske lite till…)
tortillabröd
svarta bönor, sköljda
avokado + gräddfil + finhackad röd chili + lime
riven ost
(tabasco)

Koka riset enligt anvisningar på paketet och blanda sedan i limesaft, limeskal, en gnutta mald koriander och färsk, finhackad koriander. Ställ åt sidan. Stek paprika och lök i en stor klick smör, LÄNGE (en halvtimme eller så)  på relativt låg värme tills de är alldeles mjuka och söta. Under tiden du steker paprikan och löken kan du pickla rödkålen. Blanda ingredienserna till lagen, koka upp och lägg i rödkålen när lagen fortfarande är varm. Låt svalna. Lägg ett tortillabröd på en tallrik, lägg på ris, paprika och lök och toppa sedan med svarta bönor, guacamole, riven ost, tabasco och den picklade rödkålen. Vik ihop och ät.