Här hemma är det sjukstuga och vi skrotar omkring i pyjamas om dagarna och dricker blåbärssoppa och gör vårt bästa för att kurera oss. Jag är egentligen inte speciellt sugen på något alls i matväg – förutom de här saffransskorporna som är det godaste jag vet just nu.

Det är inga fancy-pants-biscotti-med-nötter-skorpor utan helt vanliga skorpor som inte är så söta. Mina favoriter, helt klart!

Saffransskorpor

2 plåtar

150 g smör

4 dl mjölk

0,5 g saffran

0,5 dl råsocker

1 tsk salt

1,5 paket jäst

15 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda i saffran och mjölk. Värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i degspadet och rör runt tills den löst sig. Häll ner i en bunke och tillsätt socker och salt. Blanda i mjölet lite i taget och knåda ordentligt med elvispens degkrokar eller i en assistent tills degen är smidig. Ta upp degen på ett bakbord och dela den i två delar. Kavla ut degen till en rektangulär platta som är ungefär 2 cm hög. Gör samma sak med andra delen och lägg båda på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakhandduk i 20 minuter. Sätt ugnen på 200° och grädda längderna i ungefär 30 minuter. Lägg lite folie över om de börjar få för mycket färg! Låt längderna svalna på plåten och höj ugnen till 250°. Dela längderna på hälften med ett långt snitt sidledes så att skorporna inte blir för tjocka. Skär sedan ungefär 2 cm breda skorpor. Lägg tillbaka skorporna på plåten och rosta i ugnen i ungefär 5-10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka över natten.