Det bästa med vintern är bryssekål. Eller snarare kål över huvud taget, om jag ska vara helt ärlig. Just nu är favoriterna picklad rödkål, brysselkål med honung och ingefära och den här salladen med brysselkål, tofu och shiitakesvamp signerad allas vår favorit Yotam Ottolenghi.

Perfekt sallad till julbordet, tänker jag! Glöm förresten inte att det ska vara FAST tofu, den mjuka sorten är nästan helt omöjlig att steka.

Brysselkål, tofu och shiitakesvamp

6 portioner

150 g fast tofu

2 msk chilisås

1,5 msk sojasås

3 msk sesamolja

1 tsk risvinäger

1 msk lönnsirap

500 g brysselkål

180 ml solrosolja

salt, nymald svartpeppar

100 g vårlök, skivad

0,5 röd chili, finhackad

120 g shiitakesvamp

15 g korianderlöv

1 msk rostade sesamfrön

Blanda chilisås, soja, 2 msk sesamolja, vinäger och lönnsirap i en skål. Skär tofun i kuber och blanda med marianden. Ställ åt sidan. Rensa brysselkålen och skär av den nedersta kanten. Dela på hälften och stek i lite av solrosoljan på hög värme. (Godast blir det om kålen är lite knaprig så stek inte för länge!) Lägg i en skål och stek sedan löken, chilin och svampen. Blanda det med brysselkålen. Stek tofun (spara marinaden!) i några minuter tills tofubitarna har fått färg och lägg sedan tillbaka brysselkålsblandningen i stekpannan tillsammans med tofun. Häll på tofumarinaden och korianderbladen. Blanda ordentligt och smaka av med salt och nymald svartpeppar om det behövs. Häll på resten av sesamoljan, garnera med sesamfrön och servera ljummen.