I helgen besökte vi vänner i Stockholm och i sedvanlig ordning lagade vi något från Ottolenghis vegetariska kokbok Plenty. De fick den boken av oss i inflyttningspresent för något år sedan och sedan dess har det blivit lite av en tradition att vi provar något recept ur boken när vi ses.

Den här gången gjorde vi bland annat den här kålsalladen (!!!) med – wait for it – karamelliserade macadamianötter på toppen. De nötterna, alltså. Hjälp, vad goda. Kan tänka att de även passar bra på en bakad brieost, till en ostbricka eller något liknande!

Vinterkålssallad med macadamianötter

6 portioner + lite till

100 ml limejuice

1 citrongräs, delad i mindre bitar

3 msk lönnsirap

2 msk sesamolja

1 tsk soja

0,5 tsk chiliflakes

4 msk olivolja

150 g macadamianötter

10 g smör

2 msk socker

0,5 tsk salt

0,5 tsk chiliflakes

170 g savoykål, tunt strimlad

270 g rödkål, tunt strimlad

1 mango, skalad och skivad i tunna skivor

1 papaya, skalad och skivad i tunna skivor

1 röd chili, finhackad

15 g myntablad

20 g korianderblad

Lägg alla ingredienserna till dressingen förutom olivoljan i en liten kastrull och reducera i 5-10 minuter tills den har blivit tjock och sirap-ig. När den har svalnat – sila och ställ åt sidan.

Rosta macadamianötterna i en torr stekpanna, tillsätt sedan smör och när det är smält tillsätter du socker, salt och chili. Rör runt tills sockret har smält och nötterna blivit karamelliserade. Håll koll för det går snabbt! Flytta över nötterna på ett bakplåtspapper och hacka grovt.

Lägg kålen i en stor skål, häll på dressingen och rör runt ordentligt. Blanda i resten av ingredienserna och toppa slutligen med macadamianötterna. Låt stå en stund innan servering.