Den här veckan började med två dagar i Stockholm (hej vardag! hej jobb!) och slutade med besök hos vänner i – ja, gissa – … Stockholm. I matväg har vi festat till det med godsaker som pastsallad och raggmunkar, och i lördags hade vi storslagen Ottolenghifest igen. Yay! Såhär gick det för oss första veckan i november:

I måndags var jag i Stockholm med jobbet och vi orkade inte gå längre än till närmsta pub för att äta middag. Jag åt en übergod vegetarisk hamburgare med svamp, getost och – bäst av allt – saltgurka.

I tisdags åt jag middag på tåget ner, en riktigt god grekisk sallad som jag köpte med mig från Centralen. Glömmer ibland bort hur gott (och enkelt!) det faktiskt är med sallad till middag. Skärpning på den fronten.

I onsdags hade Calle fixat raggmunkar när jag kom hem från jobbet. Hurra! De åt vi som vanligt med rårörda lingon och ett stort lass rivna morötter med pressad citron. Mjölk dricker man till, dessutom Inget annat.

I torsdags slängde vi ihop en pastasallad till middag, den klassiska varianten med purjolök, fetaost, pesto, crème fraiche och tomater. Och tabasco, såklart. Om det finns en enda rätt i hela världen man ska äta tabasco till så är det den här!

I fredags åkte vi till Stockholm för att hälsa på våra vänner och när vi kom fram hade de fixat middag till oss. Hurra! Örtpolenta med svamp, och till det åt vi ugnsbakade cocktailtomater och en sallad på tunt skivade betor. Två tummar upp!

I lördags bestämde vi oss för att prova några nya recept ur Plenty (vilket vi alltid gör när vi träffas) och efter många om och men föll valen på en vintervitkålssallad med karamelliserade macadamianötter och en ljummen sallad med tofu, brysselkål och shiitakesvamp. Sweet mother of holy Jesus, vad gott! Förutom de två rätterna åt vi även färska vårrullar, tempuragrönsaker och tre olika dipsåser.

Idag är det söndag och ikväll har vi ätit sojafärssås med pasta, rivna morötter och picklad chili. I min sojafärssås har jag alltid (förutom det vanliga) mängder med tomatpuré, en skvätt rödvin och en stor klick crème fraiche. Längtar redan efter morgondagens lunchlåda!