Den här salladen hade Åsa med sig när vi hade MBT med Ottolenghitema för några veckor sedan och jag var fast vid första tuggan. Jag är vansinnigt förtjust i citroner i mat och den här kombinationen med lite bittersöta citronskivor med granatäpplesirapen och tomaterna, alltså. Och löken till det! Hallelulja, säger jag bara.

Det är väl kanske i senaste laget men i vår affär finns det fortfarande fina tomater att tillgå. Och just det, se till att använda ekologiska citroner för annars kan skalet vara väldigt, väldigt beskt.

Sallad med ugnsrostad citron och tomat

4 portioner

1 ekologisk citron, halverad och tunt skivad

1 msk salviablad, grovt hackade

0,5 tsk socker

2 msk olivolja

1 msk granatäpplesirap

havssalt, nymald svartpeppar

700 g blandade tomater

1 liten rödlök, tunt skivad

1 dl slätbladig persilja, grovt hackad

1 dl myntablad, grovt hackade

Värm ugnen till 160°C. Koka citronskivorna i en kastrull med vatten i ungefär två minuter. Häll av vattnet och torka av skivorna lite lätt. Blanda citronerna med 1 msk olivolja, salvia och socker och rör runt ordentligt så att alla citronskivorna får röran på sig. Lägg sedan skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ungefär 15-20 minuter tills de har torkat något (och fått fin färg). Rör ihop granatäpplesirap med resterande olivolja. Tillsätt citronerna, tomater, lök, persilja och mynta. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar.