De här kroppkakorna är inte speciellt lika den traditionella varianten som alltid innehåller kött och kryddpeppar. Låter helt förfärligt i mina öron, om jag ska vara ärlig, så min variant innehåller lök, svamp och vitkål.

…DET däremot var en riktig höjdarkombination! Och kroppkakor, alltså, det ska jag helt klart göra igen snart. Smidigt att förbereda, dessutom, och ha på lut i kylskåpet.

Vegetariska kroppkakor
2 portioner + matlåda

10 potatisar, en mjölig variant
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
2 gula lökar
0,5 vitkålshuvud
200 champinjoner
smör att steka i
salt, nymald svartpeppar
1 msk sirap

Skala och koka potatisen. Pressa den i en purépress och låt svalna lite. Tillsätt vetemjöl, ägg och salt och rör ihop till en deg. Skala och tärna löken, vitkålen och svampen (det ska vara pyttebitar!) och fräs i massor med smör på ganska låg värme. Smaka av med salt, peppar och sirap och fortsätt steka tills bitarna är ordentligt mjuka. Forma potatisdegen till en rund boll och gör en urgröpning. Lägg i fyllning och förslut igen. Koka upp vatten och salt och lägg ner kroppkakorna i vattnet. Sjud i ungefär 10 minuter och lägg sedan på ett fat. Värm rikligt med smör i en stekpanna och stek kroppkakorna så att det blir gyllenbruna runt om. Servera med brynt smör, gröna ärtor och rårörda lingon.