Det var i somras som jag hittade tunnskalig paprika i affären. Hurra tänkte jag, och letade omedelbart upp ett recept på biber dolmasi – fyllda paprikor med ris, pinjenötter och mynta. Jag tycker de mättar bra men vill man ha i något mer tror jag att en burk kikärtor hade passat perfekt!

På många håll har jag sett att man kan (ska?) ha i russin i risröran men jag är en stark motståndare till russin i mat (rrrys) så det hoppade vi. Jag hade däremot lite sumak i, det blev finfint!

Fyllda paprikor – biber dolmasi

2 portioner + matlåda

6 paprikor med tunt skal

1 gul lök, finhackad

1 tomat, tärnad

1 dl olivolja

60 g pinjenötter

1 kruka färsk mynta

2 msk citronjuice

2 portioner ris, en fluffig variant

salt, nymald svartpeppar

kanel, en gnutta

vatten till formen

Sätt ugnen på 200°. Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, tillsätt sedan generöst med olivolja och stek löken i några minuter tills bitarna blivit mjuka och genomskinliga. Tillsätt tomatbitarna. Blanda i riset och smaka av med salt, peppar och kanel. Tillsätt finhackad mynta och citronjuice och blanda ordentligt. Skölj paprikorna, skär av toppen och ställ i en smord, ugnsfast form. Fyll med risröran, lägg på locken igen och fyll formen med kokande vatten så paprikorna är täckta halvvägs. Täck med plastfolie och låt dem stå i ugnen i ungefär 30 minuter tills paprikorna har mjuknat. Vi åt dem varma men de är lika goda kalla – perfekt matlådemat, med andra ord. Servera med yoghurt, några chiliflakes och torkad mynta.