Den här veckan har vi haft operation kylskåpsrens för att lära oss att bli lite bättre på använda det vi har hemma istället för att gå och handla hela tiden. Sjukt roligt utmaning som har resulterat i några riktigt fina rätter, bland annat vegetariska kroppkakor och cannelonis med kronärtskocka, oliver och spenat. Såhär gick det:

I måndags hade vi kvar några vegetariska pannbiffar från söndagens middag så jag kokte ett gäng potatisar, stekte vitkål (i massor med smör, saltade och pepprade och rörde ner lite sirap innan det fick gotta sig på låg värme i typ tio minuter) och rårörde några lingon. Lite som en kålpudding fast inte alls, kan man säga.

I tisdags åkte vi hem till Caroline, Fredrik och Ville för middag-mitt-i-veckan. Vi hade med oss en variant på morot- och jordnötsbiffarna (men drygade ut med finhackad vitkål pga en ensam morot i kylen) som vi åt tillsammans med libabrödgrönsaker och en kall sås med grekisk yoghurt, mango chutney och massor med svartpeppar.

I onsdags skrotade vi omkring hemma hela dagen och jag fick för mig att göra kroppkakor. Det var första gången någonsin faktiskt, med helt klart inte sista. Fyllningen blev en restfest från grönsakslådan – finhackad vitkål, svamp och gul lök som jag stekte länge och sedan kryddade med salt, peppar och lite sirap. Till kroppkakorna hade vi gröna ärtor och brynt smör (och Calle fick även några skivor bacon).

I torsdags kom vår kompis Viktor över på middag och vi plockade fram pastamaskinen och gjorde cannelonis på hemmagjorda pastaplattor. Cannelonin fyllde vi med spenat, svarta oliver och kronärtskocka och på cannelonisarna hade vi tomatsås och parmesan.

I fredags var Calle borta med jobbet och jag festade till det med en bakad potatis, som så ofta när han inte är hemma. Potatisen fyllde jag med chilismör (vispa smör, chilipulver, chiliflakes och en gnutta grillkrydda), majsgräddfil och lite finhackad lök och riven ost.

I lördags var vi bjudna på middag hos Caroline och Fredrik och vi hade knytkalas med två andra vänner som också kom dit. De hade gjort förrätt – en klassisk toast skagen. Till varmrätt hade Caroline och Fredrik gjort min favorit-gryta med saffran, och till efterrätt hade jag och Calle med oss salt karamellglass OCH lakritsglass som vi gjort tidigare i veckan.

Idag är det söndag och vi har just kommit hem från Magnus och Sara där vi ätit middag. De bjöd på palsternackspuré (!!!!), söndagsstek/vegetariska biffar och kantarellsås. Hello, mathimlen!