Det jag gillar mest med Yotam Ottolenghi är att hans recept ofta kombinerar ingredienser jag själv aldrig skulle drömma om att para ihop – som det här bananbrödet med… tahini och havssalt? Really? Men jo, det var helt fantastiskt gott och den sträva, lite beska tahinin passar så (förvånansvärt…) bra ihop med den söta banankakan.

Honungen skippade jag faktiskt andra gången jag åt det här för jag tyckte att kakan var tillräckligt söt ändå.

Bananbröd med tahini

1 stort bröd

180 g pekannötter

3 mogna bananer (eko, såklart!)

275 g farinsocker

3 ägg, lätt vispade

1,5 dl standardmjölk

3/4 dl solrosolja

275 g vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1,5 tsk bakpulver

salt

60 g tahini

smör till ugnsrostningen

honung att ringla över

flingsalt

Värm ugnen till 170°C och smörj en brödform med olja. Lägg pekannötterna på en plåt och rosta i 10 minuter. Hacka grovt och ställ sedan åt sidan. Lägg bananer, socker och ägg i en bunke och vispa tills allt är väl blandat. Fortsätt att vispa på låg hastighet och tillsätt 0,5 tsk salt, mjölken och slutligen oljan. Forsätt vispa och sikta ner mjöl, bikarbonat och bakpulver. Vispa på medelhög hastighet i ungefär 5 minuter, tills allt är väl blandat. Vänd ner pekannötterna och häll smeten i formen. Grädda i 1 timme (kanske några minuter till) tills en baksticka är torr när du drar ut den. Låt vila i 10 minuter och stjälp sedan upp kakan på ett galler där den får svalna. När den har svalnat kan du vira in den i en handduk och förvara den så tills du ska äta kakan, eller så sätter du ugnen på grill på högsta värme. Skär bananbrödet i 2 cm tjocka skivor och pensla med smör. Lägg på en plåt och grilla högt upp i ugnen i i 1-2 minuter tills skivorna är lätt rostade på ena sidan. Ta ut, ringla över tahini och honung och strö över lite havssalt. Servera genast.