Mitt projekt med att baka allt bröd vi äter (knäckebröd undantaget) går riktigt bra! Jag har fått in ett bra flow på när jag ska sätta degarna för att hinna med att göra annat, och med lite planering ska det nog funka även när jag börjar jobba. Hoppas jag.

Att göra eget rostbröd har varit en sådan sak som har tagit lång tid att prova. Det är ju så enkelt att bara köpa en limpa i affären och ha liggandes i frysen… men det är nästan lika lätt att göra den själv, faktiskt. Receptet kommer från tidningen Hembakat.

Rostbröd

2 bröd

25 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

2 msk strösocker

2 msk rapsolja

2 tsk salt

6 dl vetemjöl

6 dl siktat dinkelmjöl

1 ägg

vallmofrön

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen löst sig. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl och knåda kraftigt i några minuter. Låt jäsa under handduk i ungefär 50 minuter. Dela degen i två delar och forma till två limpor. Lägg i brödformar (som rymmer ungefär 1,5 liter var). Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Sätt ugnen på 250°, sätt in limporna (och kasta in lite vatten under plåten om du vill, då får man en riktigt knaprig skorpa på brödet!) och sänk värmen till 200°. Grädda i mitten av ungnen i ungefär 25-30 minuter, tag sedan ut och låt bröden svalna av i formarna.