Vi hade en period för några år sedan när vi gjorde canneloni i tid och otid, sen tröttnade vi (surprise, surprise!) och cannelonin hamnade i skamvrån – fram tills Minna och Manne bjöd på den här varianten med kronärtskocka (!!!!). Alltså, om det är något jag älskar i denna värld så är det kronärtskocka. Kan sätta i min en hel burk om jag får chansen.

Egentligen ska man han färska kronärtskockor i det här receptet men det orkade jag inte fixa med så jag köpte en burk kronärtskockshjärtan och det funkade alldeles utmärkt.

Canneloni med kronärtskocka och spenat

4 portioner

3 msk olivolja

1 burk kronärtskockshjärtan

1 gul lök, tunt skivad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 tsk finhackad rosmarin

1 dl torr vit vermouth (eller torrt vitt vin)

250 g spenat, sköljd och torkad

4,5 dl vispgrädde

75 g parmesanost, riven

en gnutta riven muskot

250 g lasagneplattor

smör till formen

salt, nymald svartpeppar

Häll olivoljan i en kastrull och fräs kronärtskockorna och löken på medelvärme i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt vitlök och rosmarin och låt fräsa lite till, häll sedan i vätskan och låt reducera i några minuter. Tillsätt spenat och rör runt tills den har mjuknat. Tillsätt 3 dl av grädden och koka upp, tillsätt sedan hälften av parmesanosten och muskoten. Koka pastaplattorna i en kastrull med vatten och lite olivolja i ungefär 10 sekunder (om den är färsk, använder du torkad får den koka i ungefär 5 minuter) . Torka av plattorna lite lätt med en kökshandduk så att de är någorlunda torra när du ska rulla cannelonisarna. Värm ungnen till 180° och smörj en ugnsfast form. Lätt ut plattorna på arbetsbänken och lägg på en klick fyllning på varje. Rulla ihop varje platta till en tjock rulle och lägg i formen med skarven neråt. Häll över resten av grädden, strö över parmesanosten, dra några varv med pepparkvarnen och grädda i mitten av ugnen i ungefär en halvtimme tills cannelonisarna har fått fin färg. Låt stå i några minuter innan servering så sätter den sig lite.