Ända sedan vi beställde in summer rolls när vi var på Pegu Club för några år sedan har jag velat prova att göra egna. Det är ju så fantastiskt gott med färska vårrullar, och de här blev precis så goda som jag hade hoppats på! Receptet hittade jag i Allt om Mat.

Det där mandelskrosset gör sig nämligen alldeles perfekt tillsammans med grönsakerna. Det här ska jag helt klart göra snart igen! Vi gjorde en lite mindre sats och åt vårrullarna med krispig tofu och varsin kopp misosoppa, det blev alldeles lagom som middag.

Vårrullar med mandel
20 stycken rullar

2 msk olivolja
0,5 liten purjolök
1 morot
1 avokado
2 dl sötmandel
1 mango
1 kruka koriander
1 tsk flingsalt
1 kålrabbi
20 stora runda rispapper
50 g ärtskott
2 torkade aprikoser
1 vitlöksklyfta
2 tsk pressad citron
0,5 dl tamarisoja
1 msk riven ingefära

Sätt ungnen på 175°. Rosta mandeln mitt i ugnen i ungefär 15 minuter och låt sedan svalna. Mixa tillsammans med olja, salt och koriander. Skala och finstrimla morot och kålrabbi. Skala, kärna ur och skär avokadon och mango i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken. Lägg grönsakerna på en tallrik tillsammans med ärtskotten. Blanda sedan dipsåsen – mixa soja, citronsaft, aprikoser, vitlök och ingefära med en mixerstav (och se upp, det stänker en del).

Fukta en kökshandduk och lägg på köksbänken. Koka upp vatten i en stor kastrull och håll det sjudande. Blöt ett rispapper snabbt och lägg sedan på den blöta handduken. Lägg på lite mandelröra och lite av varje grönsak. Fyll inte för mycket! Vik ihop och rulla till en fin liten vårrulle. Lägg på ett fat och servera med dippen.