Jag gillar principen med mat i bröd. Tortillas, varma mackor, libabröd, alles. För några veckor sedan blev jag akut sugen på pitabröd så jag letade upp ett recept och gjorde egna och jag blev så löjligt glad för att de här blev bra eftersom falafelbollarna som skulle vara i blev en fullständig katastrof. (Note to self – fuska inte när du gör falafel. Gör inga konstiga abrovincher, det funkar ALDRIG.) Receptet på pitabröden hittade jag för övrigt hos Ann-Louise!

OBSERVERA att det här brödet blir bäst om det får jäsa lääää-hääänge. Nu har jag sagt det. Jag har nämligen själv, otaliga gånger, läst recept slarvigt och sedan kommit till punkten där det står “jäs nu degen i kylskåpet över natten…” Ridå.

Pitabröd

20 st

50 g jäst

8 dl vatten

1 dl olivolja

5 dl rågmjöl

15 dl dinkelmjöl, siktat

1 tsk salt

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivolja och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget och börja med rågmjölet. Låt degen vara ganska lös när du slutar knåda den! Pudra över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt degen jäsa över natten i kylen – alternativt sätt degen på morgonen och baka ut den på kvällen, det gjorde jag och det funkade utmärkt. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar och platta ut så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter och grädda i 8-10 minuter. Låt svalna på ett galler och lägg på en kökshandduk.