Greetings from Pennsylvania! Vi har just ätit frukost och ska snart ta en lång promenad innan vi ska åka till bondens marknad och köpa mat till kvällens middag. Jag har dessutom tänkt att jag ska baka bröd senare idag och eftersom vi ofta äter italienskt när vi är här blir det högst troligt focaccia. Ett av mina favoritbröd, alla kategorier.

Och focaccia, alltså. Bästa tillbehöret tillmiddagen och perfekta picknickmaten. Fyll med vad du har hemma – oliver, tomater, kryddor. Nästan vad som helst går att stoppa ner. Receptet kommer ursprungligen från en av Leilas kokböcker men jag har modifierat det lite.

Focaccia
1 plåt

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja  och havssalt
topping av valfri sort

Blanda ut jästen i vatten och rör runt tills den löst sig. Blanda i olivolja, honung och flingsalt. Rör i mjölet och blanda tills du har en jämn deg, Jäs i ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 220° varmluft. Tryck ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt, degplattan ska vara ungefär 2 cm tjock. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Gör små hål i degen, lägg ner topping (vi hade i oliver, lök och rosmarin senast vi gjorde det!) och ringla sedan över olivolja och strö över massor med flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter tills du har en hård skorpa på brödet. Låt svalna på galler innan du skär eller river det i mindre bitar.