Jag tycker väldigt mycket om att ha tillbehör till min mat. Jag äter sällan bara en pasta rakt upp och ner utan vill gärna ha något annat till, som till exempel picklade grönsaker av alla dess slag, en stark sås eller kanske något så enkelt som tomater med en enkel vinaigrette.

De här bakade purjolökarna med vallmofrön och lavendel hade vi till en svamppasta som vi åt för ett tag sedan och det var så himla gott! Receptet hittade jag i den fina kokboken Kosters Trädgårdar.
Bakad purjolök med lavendel och vallmofrön
4 små portioner
500 g purjolök
1 dl torrt, vitt vin
1 msk torkade lavendelblommor
1 msk torkade vallmofrön
100 g smör
havssalt, nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 150 grader. Skär purjolöken i bitar om 10 cm och halvera på längden. Skölj löken noga, krama ur och lägg i en ugnsfast (och smord) form. Häll på vinet, strö över lavendelblommorna och vallmofrön. Salta och peppra. Klicka ut smöret i formen och baka i ugnen i ungefär 30 minuter (kanske lite mer!) tills purjolöken är mjuk.