Jag har börjat baka bröd. Det är sant. Jag har letat upp det enklaste av Pain de Martin-Martins recept och har dessutom lyckats med det tre gånger. Hurra för mig! Det är så gott, dessutom, och råkar man få några skalkar över är de perfekta att göra brödkrutonger på.

Det gjorde jag förra veckan och blev då akut sugen på att äta panzanella. Eftersom vi fortfarande inte har några egenodlade tomater att tillgå svängde jag inom Coop och köpte med mig superfina tomater på lösvikt. Den här salladen är alltså inget man gör med tråkiga, färglösa tomater, då smakar den ingenting.
Panzanella med picklad lök
2 portioner
4 skivor bröd, gärna en torr skalk du har liggandes
olivolja, salt
600 g tomater av blandade färger, klyftade
1 burk (200 g) grillad paprika, skivade
2 msk kapris
1 kruka basilika
1 rödlök, tunt skivad
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
Börja med att pickla rödlöken. Hetta upp vatten och ättika i en kastrull, blanda i sockret och rör tills det löst sig. Lägg rödlöken i en skål och häll över lagen och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 225°. Riv brödet i mindre bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Blanda med händerna så att alla brödbitar blir täckta. Rosta tills de är gyllenbruna, det tar inte många minuter. Blanda tomater, paprika och kapris i en stor skål. Häll på olivolja och rödvinsvinäger. Tillsätt brödkrutongerna och blanda. Lägg på löken (men lämna lagen!) och riv över basilikablad. Ät direkt, godast är salladen när krutongerna fortfarande är krispiga. Inget man sparar, med andra ord.