När vi hälsar på våra vänner i Brooklyn är det regel snarare än undantag att vi går ner till Life Café för att äta huevos rancheros till frukost. Vi har tänkt göra det hemma ett bra tag nu, men eftersom man inte direkt ramlar över majstortillas här har det inte blivit av. Förrän nu, vill säga.

Egentligen ska det vara quesa fresca på toppen men det är i princip omöjligt att hitta här så vi tog en mild, riven ost istället. Men hörni, majstortillas ska det vara. Inget annat.

Huevos Rancheros

2 portioner

4 majstortillas

olja att fritera i

Valentina’s salsa picante (eller liknande, ganska mild slät salsa)

gräddfil

riven ost

1 burk svarta bönor
1 dl vatten + salt

(lite mjöl och vatten att reda bönorna med)

4 ägg

färsk koriander

stark sås

Börja med att fritera majstortillasen. Värm olja i en kastrull till 170°, lägg ner majstortillasen en åt gången och fritera tills de har fått lite färg och blivit hårda, det tar bara 30 sekunder eller så. Lägg på hushållspapper så att de får rinna av. Lägg bönorna i en kastrull och fyll på 1 dl vatten. Låt koka upp och rör om i några minuter. Red av med mjöl och vatten tills du får en lagom tjock bönstuvning. Smaka av med salt. Stek äggen och ställ åt sidan. Lägg två tortillas på två tallrikar, ringla över salsa och gräddfil. Lägg på de två resterande tortillasen och sedan äggen. Ringla över ännu mer salsa och gräddfil. Toppa med riven ost och färsk koriander och lägg bönorna bredvid. Stänk över lite stark sås.