Antingen kan man grilla en majskolv rakt upp och ner och äta den med lite salt och mycket smör, eller så kan man göra elotes. Det är en mexikansk streetfood-variant av majs-extra-allt som egentligen ska toppas med cojitaost, men det är typ omöjligt att hitta i Göteborg så jag litade på Jonas Cramby och använde manchego istället.

Råkar du ha en kruka färsk koriander hemma blir det pricken över majskolven om du klipper över några blad precis innan servering.

Elotes

4 portioner

4 majskolvar

1 msk smör

3 msk majonnäs

4 msk riven manchego

1 tsk anchochilipulver

1 lime

havssalt

Lägg de oskalade majskolvarna i blöt. När grillglöden är grå grillar du majsen tills blasten torkar och börjar bli svart. Skala bort blasten och lägg tillbaka majskolvarna på grillen. Pensla med smält smör och grilla tills de har fått fin färg. Ta bort majskolvarna från grillen, pensla på majonnäs och rulla i den rivna isten. Krydda med chilipulver och pressa över lime.