Det känns som att jag lagar avsevärt mycket mer mat när vi är på landet än när vi är hemma. Jag tror inte att det är så egentligen, men jag äter helt klart annorlunda saker här. Det beror antagligen mest på att Bibbi ofta handlar när vi är här och hennes superkraft är (bland annat) att hon är fenomenalt påhittig när det kommer till mat.

Här om dagen kom hon hem med en kronärtskocka. Jag älskar sådana på burk, men den färska varianten äter jag nästan aldrig. Helt oförklarligt, för det är ju så himla gott! Lite pilligt, visst, men väl värt det.

Hur äter man en sånhär skocka då? Jo. Dra av bladet från skockan, doppa i citronsmöret och skrapa av fruktköttet från bladet med tänderna. Plocka av blad för blad tills du kommer in till hjärtat. Ta bort alla resterande blad och det lilla “skägget” som finns innanför. Det som är kvar går också att äta. Receptet är signerat Lisa Lemke.

Kokt kronärtskocka med vispat citronsmör

2 portioner

2 kronärtskockor

(vatten+salt att koka i)

75 g smör

1 citron, skalet och lite juice

flingsalt

Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Skär bort roten och lägg skockorna i grytan med kokande vatten. Koka i 25-30 minuter (beroende på skockornas storlek) tills de bladen är lätta att dra av. Gör under tiden citronsmöret – smält en liten bit av smöret och tärna resten. Lägg i en bunke, häll över det smälta smöret och riv ner citronskal och pressa i citronjuice. Vispa tills smöret är vitt och fluffigt. Smaka av med salt och låter smöret stå framme i rumstemperatur.