Det är midsommar på gång och vi ska i sedvanlig ordning fira den på landet. På dagen äter vi lunch tillsammans med Calles familj och ofta innefattar lunchen snaps, något med västerbottensost och nypotatis (och jättemycket sill, hu). Och jordgubbar till efterrätt, såklart! Det här året tänkte jag ta med den här cheesecaken med stark, lagrad ost och gräslök som vegetariskt alternativ för att väga upp sill-dominansen…

Det där med garnering hade ju varit trevligt men det glömde jag alldeles av så föreställ er er en snygg liten klick med tångkaviar och några citronskivor i mitten, ok?

Cheesecake med lagrad ost och gräslök

10-ish bitar

75 g smält smör

12 digestivekex

3 gelatinblad*

4 dl crème fraiche

5 dl riven lagrad ost

1 dl skuren gräslök

salt & nymald svartpeppar

75 g tångkaviar

finhackad gräslök

1 citron

Smält smöret, krossa kexen i en matberedare och blanda de båda. Tryck ut i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter) och ställ i kylen för att stelna under tiden som du gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i en kastrull med kallt vatten i några minuter. Blanda crème fraiche med ost och gräslök och smaka av med salt och peppar. Häll av vattnet från gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner lite av ostmassan i de smälta gelatinbladen och rör sedan ner gelatinblandningen i resten av smeten. Bred ut ostmassan i formen och täck med plastfilm och ställ i kylskåp för att stelna – gärna över natten! Garnera med tångkaviar, gräslök och citron precis innan servering.

*Gelatin är inte vegetariskt, som en läsare snällt påpekade. My bad. Jag har inga problem med att äta rätter med gelatin i men om man inte vill göra det funkar det utmärkt att ersätta gelatinet med till exempel agar-agar. Kolla på förpackningen där det brukar stå hur mycket som behövs för att ersätta gelatinbladen!