Ok, alla som tycker det är tråkigt med barnmat (jag förstår er!) – hoppa över det här inlägget. Jag återkommer med en drink imorgon för att balansera upp det hela. Hej sålänge! Och till er andra som finner mixad och puré-ad mat någorlunda upphetsande: här kommer några reflektioner från eder barnmatslagande matrepublikan.

Clara har ätit mat på ett eller annat sätt sedan hon var fyra månader. Nu är hon snart ett halvår och smakportioner med palsternacka, äpple och gudvetvad är ett minne blott. Vi har köpt några barnmatsburkar för att testa och det funkar helt klart, men det finns två problem – det blir (minst sagt) ett b-e-r-g av glas-barnmatsburkar här hemma, och då måste jag tömma soporna ofta (-re) men jag glömmer alltid påsen innanför dörren osv, osv. Ni fattar grejen. Det andra är att det blir ganska dyrt om man ska köpa barnmatsburkar stup i kvarten. Sen är det ju faktiskt ganska lätt att göra barnmat, har jag kommit på. Vi har hittat några olika rätter som Clara verkligen gillar, flera recept kommer från min personliga matguru Ann-Louise och andra har vi fått tips om från vänner.

Vi har köpt silikonformar härifrån, så gör vi en stor laddning mat och fryser in. Det går såklart att frysa in glasburkarna också men tänk då på att inte fylla mer än 3/4 av burken så den inte spricker.

Istället för att köpa färdiga smuttis har vi, efter tips från våra vänner Johan och Johannah, köpt sådana hära smarta SqueezeMe-påsar som man kan fylla med lite vad man vill. Passar perfekt till sötpotatis- och hallonpurén längre ner i inlägget.

Skrädmjölsgröt med aprikos- och nyponpuré

Skrädmjöl hittade jag på Ica Focus och receptet på aprikos- och nyponpurén hittade jag hos Ann-Louise. Purén är perfekt att blanda i gröten så vi har numera alltid ett gäng fyllda silikonformar i frysen.

200 g torkade ekologiska och osvavlade aprikoser
0,5 tsk nyponmjöl
vattenBlötlägg aprikoserna i vatten så att de precis bli täckta. Låt stå i minst 3 timmar eller över natten. Mixa aprikoserna, en del av vattnet de har legat i och nyponmjölet med en stavmixer. Tillsätt eventuellt mer vatten och mixa tills du får en slät konsistens. (Kan förvaras i kylen i upp till fem dagar och går även utmärkt att frysa in!)

2 msk skrädmjöl
1,5 – 2 dl vatten
0,5 tsk osaltat smör och/eller kallpressad rapsoljaBlanda mjölet med vattnet och låt stå i 2-3 timmar eller över natten. Koka upp under omrörning och sjud 5-10 minuter. Låt svalna (och svälla) åtminstone några minuter, gärna en halvtimme. Blanda i smöret och/eller rapsoljan och servera med en klick aprikos-och nyponpuré.

Pasta med köttfärssås 

Nu vet jag i ärlighetens namn inte om det finns några ekologiska krossade tomater som innehåller salt, men det kan ju vara bra att dubbelkolla att de INTE gör det, för säkerhets skull.

2 dl vatten
100 g ekologisk nöttfärs
1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta
1 morot

1-2 dl krossade tomater, ekologiska!
2 nävar snabbmakaroner

några blad färsk basilika

(ev andra kryddor om man så önskar)
1 ordentlig klick osaltat smör

Skär löken, vitlöken och morötterna i små bitar och lägg tillsammans med vattnet och nötfärsen i en kastrull. Låt koka upp och häll i tomaterna. När morötterna är nästan mjuka – häll på pastan och låt koka med de sista minuterna. Lägg i några basilikablad och eventuellt mer kryddor. Kör med handmixer tills du har en ordentligt slät  sås. Lägg i en klick osaltat smör, rör runt ordentligt och häll upp på burkar.

Torsk, potatis, citron och dill

Tänk på att sommarpotatisen kan göra att moset blir lite klistrigt! Det blev det när vi gjorde det här, men Clara åt med god aptit ändå.

30 g torskrygg

1 stor potatis

1 tsk kallpressad rapsolja

fryst, hackad dill

1 tsk pressad citron

Dela potatisen i mindre bitar och koka i vatten tills den är mjuk. Koka torsken tills den är genomkokt (det tar inte så mycket mer än 5-10 minuter). Häll i en bunke, tillsätt dill, citron och rapsolja. Mixa tills du har en slät puré. Pressa eventuellt över mer citron om din kiddo gillar sådant.

Sötpotatis- och hallonpuré

Perfekt mellanmål. Är det för surt brukar jag blanda i en sked aprikos- och nyponpuré, det gör susen.

1 sötpotatis, den orange-a varianten

150 g frysta hallon

4 tsk rapsoljaSkala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den i vatten tills den är mjuk. Häll ner hallonen och låt koka med i några minuter precis innan potatisen är klar. Häll vattnet i en bunke. Tillsätt oljan till potatis-och-hallonblandningen och mixa till önskad konsistens med stavmixer. Späd med lite av kokvattnet om den är för tjock.

Mango- och kokosmjölkspuré

Bästa mellanmålet ever enligt Clara. Köp fryst mango och koka lite lätt, häll av vattnet och blanda mangon med ungefär 1-1,5 dl ekologisk kokosmjölk och 0,5 banan. Mixa med stavmixer till önskad konsistens.