Det finns få saker som är så svenskt och midsommar-igt som dill, tycker jag. Det här brödet bjöd vi på för länge sedan när vi hade kalas för Clara, men det ska helt klart bli ett stående inslag på vårt midsommarbord (och snart är det dags…).

Observera att  brödet ska kalljäsa i TOLV TIMMAR. Kan vara bra att ha koll på för det finns vissa som, erm, missade den lilla detaljen första gången hon skulle baka det TROTS att Lotta skriver det klart och tydligt i receptet. Det där med att följa instruktioner alltså. Jeez.

Focaccia med västerbottensost och dill

1 plåt, 8-10 portioner

25 g jäst

3 dl kallt vatten

2 msk + 1 msk + 3 msk olivolja

2 msk flytande honung

1 msk + 1 tsk + 0,5 tsk flingsalt

1 dl hackad dill

450 g vetemjöl special

50 g västerbottensost i kuber

1 tsk dillfrön, krossade med mortel

Blanda ut jästen i vattnet. Blanda i 2 msk olja, honungen och 1 msk salt. Tillsätt hackad dill och mjöl, lite i taget. Knåda degen i assistenten i sisådär 5 minuter. Häll 1 msk olivolja i botten på långpannan och fördela 1 tsk salt på bottnen. Häll degen i formen och tryck ut den. Tryck ner ostbitarna i degen och fördela krossade dillfrön över degen och låt jäsa i kylen ca 12 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Ringla 3 msk olivolja över degen och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt brödet svalna ca fem minuter. Lyft sedan upp brödet och låt det svalna på galler innan servering.