Den där Ottolenghi, alltså. Jag har sagt det innan och säger det igen – få kokböcker har inspirerat mig så mycket som hans Plenty. För några veckor sedan fick jag hans Plenty More i födelsedagspresent men jag har inte provat något därifrån. Ännu, vill säga.

De här fyllda lökarna blir så mjälla i smaken av den långa tiden i ugnen så även om det är lite pilligt så är det värt besväret. Lovar.

Fyllda lökar

4 portioner

smör till formen

5 dl grönsaksbuljong

3,5 dl vitt vin

4 stora gula lökar

3 små tomater

120 g brödsmulor från vitt bröd

90 g fetaost, smulad

80 g finhackade persiljeblad

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, pressade

3 salladslökar, finskivade

en gnutta salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en liten ugnsfast form. Häll buljongen och vinet i en kastrull och koka upp. Putsa en halv centimeter av toppen och botten av lökarna, klyv dem på längden och ta bort skalet. Lirka ut det mesta av innanmätet och behåll de tre yttre lagren. Lossa försiktigt de yttre lagren från varandra och lägg dem i den sjudande buljongen, några i taget. Koka i 3-4 minuter tills de börjar mjukna. Låt rinna av och svalna en aning. Spara buljongen.

Riv tomaterna på den grova sidan av ett rivjärn (släng skinnet!). Lägg de rivna tomaterna i en skål tillsammans med brödsmulor, fetaost, persilja, olivolja, vitlök, salladslök, salt och peppar. Lägg generöst med fyllning i varje löklager och dra ihop sidorna till en knubbig ciggarliknande form. Lägg de fyllda lökarna med skarven neråt i den smorda formen och häll över en knapp deciliter av buljongen, tillräckligt för att täcka botten av formen. Ugnsbaka i ungefär 40-50 minuter tills lökarna mjuknat och fått färg. Häll på mer buljong om formen blir helt torr innan lökarna är klara. Ringa över olivolja och servera varmt med en stor sallad och en bit bröd.