Jag gillar stark mat. Allt ska ha lite sting, och om det inte är i maten kan man äta det till – som de här picklade chilisarna, till exempel…

…de fick vi prova hos Johan och Johannah för första gången och jag läntar tills vi har några nyskördade chilis så vi kan göra en laddning själva. Vi har satt ett helt gäng hungarian hot wax-chilis enbart för att kunna lägga in! Gör ni det med – än är det inte för sent!

Picklad chili

1 stor burk

600 g medelstora chilis (gärna hungarian hot wax)

15 svartpepparkorn

5 lagerblad

2 msk korianderfrön

5 tsk salt

6 rågade msk socker

1 liter vitvinsvinäger

Skär upp chilin från stjälk till spets och kärna ur. Häll kokande vatten över chilin och låt stå i fem minuter. Häll sedan av vattnet. Lägg kryddor, chili och salt i en stor burk. Häll socker och vinäger i en kastrull. Värm tills sockret löst sig, när vätskan är het men inte kokande – häll över chilin i burken. Låt svalna och sätt sedan på ett lock. Ställ i kylen och låt den stå i minst två tveckor innan du äter chilin. (Håller i kyl i fyra månader!)