Mitt inte-så-uttalade nyårslöfte om att laga mer asiatisk mat har gått över förväntan, måste jag säga! Vi har lagat en hel del indiska grytor, gjort pad thai på riktigt och senast gjorde vi en übergod glasnudelsallad som var en riktig höjdare.

Receptet hittade jag hos min kompis Therese som (förutom att vara fenomenal på att laga mat) råkar vara en barndomskompis från Skåne. Mången dagar har vi spenderat tillsammans (och those were the days och allt det där…)

Glasnudelsallad med tofu
4 portioner

50 g cashewnötter, neutrala
1 msk solrosfrön
2 msk sesamfrön
200 g glasnudlar
1 romansalladshuvud
1 stor morot
1 knippe rädisor
0,5 gurka
1 stor bunt koriander
3 salladslökar
1 ask krasse
1 ask alfalfagroddar
1 paket tofu
(soja och sesamfrön)
100 g gari
2 lime, saften
1 msk japansk soja
1 msk sesamolja
0,5 röd chili

Rosta cashewnötterna tillsammans med solroskärnorna och sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme. Häll över i en skål när de fått fin färg och blivit lite glansiga. Riv salladen grovt, lägg glasnudlarna i en bunke med salt och häll på kokande vatten och låt stå ett par minuter innan du häller av och sköjer nudlarna med kallt vatten. Skär tofun i mindre bitar, stek på medelhög värme och häll på lite soja och en näve sesamfrön i stekpannan. Riv moroten, skiva salladslöken, dela rädisorna och kvarta gurkan i halvcentimetertjocka bitar. Blanda alla ingredienser till såsen. Montera salladen på ett stort fat – roman i botten och strössla sedan över resten av grönsakerna och lägg på nudlarna. Toppa med groddar, krasse, koriander och dressing.