Idag firar jag min trettiotredje födelsedag och i morse blev jag väckt med paket och sång som sig bör. Lite senare idag kommer Calles föräldrar upp och i helgen åker vi till Skåne för att ha kalas med min familj. Det är inte alls så dumt att fylla år, måste jag säga!

När man fyller år får man bestämma mat, va? I så fall vill jag äta den här svartpeppartofun som jag smakade för första gången i Stockholm för ett tag sedan. Måtten i det här receptet låter helt bananas, jag vet. 5 msk grovmalen svartpeppar? 12 små schalottenlökar? Nej, jag har inte skrivit fel. Lovar. Receptet hittade vi i Ottolenghis fantastiska kokbok Plenty.

Svartpeppartofu

4 portioner

800 g fast tofu

matolja, till stekning

majsmjöl, till panering

150 g smör

12 små schalottenlökar, skivade

8 färska röda chilifrukter, finskivade

6 vitlöksklyftor, rivna

3 msk färsk ingefära, finhackad

3 msk ketjap manis

3 msk ljus soja

4 tsk mörk soja

2 msk strösocker

5 msk grovmalna svartpepparkorn

8 salladslökar, skuren i grova bitar

Hetta upp ett halvcentimeter djupt lager olja i en stor stekpanna. Skär tofun i stora bitar, rulla i majsmjöl och lägg i den hela oljan i omgångar så att det inte blir för tångt i pannan. Vänd med jämna mellanrum tills tofun har fått en tunn, gyllenbrun skorpa runt om och låt sedan rinna av på papper. Töm och torka av pannan och smält smöret däri. Lägg i schalottenlök. chili, vitlök och ingefära. Stek på låg värme i ungefär en kvart tills ingredienserna är blanka och helt mjuka. Rör om då och då. Tillsätt sojan, sockret och pepparn. Låt tofun värmas i någon minut i såsen och rör till slut ner salladslöken. Servera med kokt ris.