Livet på landet är alldeles ljuvligt, tackar som frågar! Även om jag är en stadsråtta av rang (trots många bekymrade miner och kommentarer som “men ska ni verkligen inte flytta till hus nu när ni fått barn?” Jo, självklart ska vi det. Inte.) är det helt klart underbart att göra följande: 1. Äta frukost och titta på havet 2. Pula i trädgården och 3. Sitta på trädäcket och dricka förmiddagste. Det har dessutom varit sol precis hela dagen! Hurra!

Ikväll ska vi äta shakshuka, en variant på ägg i skärselden som var ett riktigt vandringsrecept i bloggosfären för ett tag sedan. Köp ett riktigt gott bröd till och doppa i tomatsåsen, det är ljuvligt! Och labneh att toppa med, missa inte det.

Shakshuka
2 portioner

1 msk olivolja
1 msk harissa
1 tsk tomatpuré
2 stora röda paprikor, tärnade (300 g)
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 tsk spiskummin
400 g ekologiska konserverade hela tomater
4 ägg från frigående höns
1 dl labneh eller turkisk yoghurt
salt, nymald svartpeppar
färsk koriander
100 g färsk ekologisk spenat
4 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt

Värm olivoljan i en stekpanna. Häll ner harissa, tomatpuré, paprika, vitlök, spiskummin och salt. Rör runt och stek på medelvärme i några minuter tills paprikan har mjuknat. Tillsätt tomater som du delar i mindre bitar och låt puttra försiktigt i 10 minuter eller tills såsen har tjocknat. Smaka av med salt och kryddor. Gör fyra gropar i såsen. Kläck äggen och häll försiktigt ner dem i groparna. Med hjälp av en gaffel – dra ut äggvitan till små virvlar. Var försiktig så att du inte gör sönder äggulorna! Låt puttra i 8-10 minuter, tills äggvitorna har stelnat och äggulorna fortfarande är rinniga. Ta av från värmen och låt vila i några minuter.

Värm lite olivolja i en stekpanna. Stek vitlöken i några sekunder och tillsätt därefter spenat och lite salt. Fräs snabbt i en minut och rör runt hela tiden. Ta av från värmen. Fördela sås och ägg i fyra skålar och toppa med yoghurt, vitlöksfräst spenat och färsk koriander.